A meitat del mes de desembre vam fer el recull de premsa previ a assolir el mínim plantejat al nostre #GoteoxVenus. Des de llavors, les notícies i els titulars han omplert les nostres xarxes i ens han copsat de bons motius per animar-nos a continuar amb la lluita.

El periodista Andreu Merino escrivia a Nació Digital sobre la manca d’avenços en el cas per part del Consorci del barri de La Mina. Amb el titular “El Consorci de la Mina continua sense oferir solucions a curt termini als veïns del bloc Venus”, l’article informava que cap representant de l’Ajuntament de Barcelona va assistir a la reunió convocada per les quatre administracions a principis del mes de novembre, i que cap de les derivades de la problemàtica s’havien arribat a desbloquejar.

Al mateix temps, El Crític publicava un article que ajudava a donar context a la situació de l’edifici Venus. Amb “Tot comença i res acaba a Venus” el mitjà explicava perquè Venus havia aconseguit ser un símbol del Pla de Transformació del barri de La Mina.

El ressò mediàtic arribava al seu punt àlgid el 12 de desembre, dia que aconseguiem el mínim plantejat al #GoteoxVenus. El primer mitjà en celebrar-ho va ser Nació Digital, amb “Els veïns del bloc Venus aconsegueixen els diners suficients per demandar el Consorci de la Mina”.

Betevé, a través d’una entrevista a la Paqui Jiménez, o el dial de Ser Catalunya, amb el programa “Aquí, amb Josep Cuní” també van dedicar un espai a la notícia.

De la mateixa manera, ho anunciaven els mitjans més propers al territori. Era el cas del Línia Nord amb la notícia “Els veïns de Venus ja tenen els diners per pagar la denúncia” i de l’Independent de Badalona, amb l’article “Objectiu Venus, un procés col·lectiu”.

La lluita, però, continuava. Per endavant quedaven 40 dies més de crowdfunding i grans reptes a nivell polític. Sobre aquests, el periodista Jordi Ribalaygue a El Mundo informava que “la Generalitat exigia a Colau invertir més diners a La Mina”. I afegia que l’administració li demanava ajuda a l’Ajuntament de Barcelona per enderrocar l’edifici Venus.

La Directa parlava d’Objectiu Venus i de l’edifici per partida doble. Ho feia a través del reportatge escrit “Divuit anys de lluita contra un bastió del barraquisme vertical” i d’un reportage audiovisual.

El Nadal va ser un bon moment per comptar amb la solidaritat de la ciutadania. I Betevé va aprofitar les dates per recordar que el #GoteoxVenus seguia en marxa: “La loteria mantera i Objectiu Venus continuen recaptant diners, mentre que Eixample Respira denuncia la contaminació amb una nadala”.

Així va arribar el mes de gener, i amb ell, la segona gran noticia del crowdfunding. Dies després que Objectiu Venus fos entrevistat pels micròfons de la ràdio Reenfoca2, els mitjans feien públic que havíem aconseguit superar l’òptim del #GoteoxVenus.

ElPeriódico, amb “La solidaridad popular desborda a los vecinos de La Mina”, Nació Digital, amb “La Mina celebra la solidaritat amb el bloc Venus: «Ara hem de fer moure els polítics”, Badalona Tres60, a través d’una entrevista a la Paqui Jiménez, o el Línia Nord, amb “Objectiu Venus fa història i posa la mirada en la política”, eren els mitjans de comunicació que anunciaven l’èxit de la campanya.

El futur d’Objectiu Venus, però, va més enllà del #GoteoxVenus. El barri de La Mina té múltiples derivades i interrogants per respondre. D’ells va parlar-ne el mitjà Metròpoli Abierta a l’article “La Mina lucha por romper el gueto”, on dedicava un espai a la lluita veïnal per enderrocar l’edifici Venus.

Ara un dels grans reptes és aconseguir la sacsejada política. Objectiu Venus treballa per fer reaccionar a les administracions que estan implicades en el procés d’enderroc i de reallotjament. I sembla que les respostes van arribant. Així ho informava El Mundo amb la notícia “Ada Colau ofrece 7,5 millones para el barrio de La Mina si el Govern desatasca el derribo de un bloque”.

Un titular que és només el principi d’aquest camí de cerca de solucions. Nosaltres continuarem atentes als mitjans, a les xarxes i a les reaccions polítiques, i us ho compartirem, perquè aquesta lluita és també vostra.